Kejohanan Olahraga tahunan 2011

Air Horn!!

Percutian Di Pantai Penarek

Ramai juagk yang datang.. bakar ayam, bakar sosej, kite bakor je!!.. :P

MY Ride

83's Corolla

Lata Belatan Labour Day 2011

Job Stop Jump Swim Drown VolleyBall Lunch Sleep

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Monday, May 25, 2009

PIM 3101

baru jep pagi tadi abis exam pai 1
balik2 gi kedai kuning jap. pastu men zero hour seround..
igt nk tidoq la ni.. tp tulis2 la skit. x tulis kang merajuk lak blog ni.

semalam ade dapt skit info pasal mozilla firefox. kalo sape nk improve die nye speed. leh la follow link yg aku bagi ni.



Sunday, May 24, 2009

EDU 3102

da sudah yang ni. ada lak major paper... mendebarkan...
lalalalala(demolition truck)

Wednesday, May 20, 2009

exam falsafah dah habis

alhamdulillah.. dah sudah exam no.1. banyak lagi yang mendatang ni
gud luck all. lagi 3 paper lagi. pastu leh merdeka jap 3 minggu. buku2 jgn dibuang. kot2 la nak kne study balik sem depan.. aduhai...

Saturday, May 16, 2009

terapi pernafasan untuk menghilangkan sakit kepala dan lelah

i got it from e-mail, my sis send me this article.

lembu

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?

(Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe- out"?).
-
Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ).

( Actually it ' s not the same and we can feel the difference. Accordingly, the right side represents the sun/"heat" and the left side represents the moon/"cold") .
-
Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh .

( When having headache, try to close your right nostril and use your left nostril to do breathing for about 5 min. The headache will be gone).
-
Jika anda merasa lelah , tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan . Lakukan ulang-alik . Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas , lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin .

(If you feel too tired, do it the opposite way. Close your left nostril and breathe through your right nostril. After a while, you will feel refresh again. Because the right side belongs to heat, so it gets hot easily. The left side gets cold easily).
-
Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri , sehingga hatinya cepat menjadi dingin . Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan , sehingga cepat sekali marah .

(Women breathe mainly with their left nostril, so they get calm down easily. Men breathe mostly with their right nostril, so they get angry easily).
-
Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat , anda akan merasa sangat lelah . Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas , anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

( When we wake up, do we notice which nostril breathes faster? Is it the left side or the right side ? If the left nostril breathes faster, you will feel very tired. Close your left nostril and use your right nostril for breathing and you will get refresh quickly)

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak , tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa .

(You can teach your kids about it. The effect of breathing therapy is much better for adults).
-
Saya biasanya merasakan sakit kepala , dan rasanya perit. Kemudian saya berjumpa doktor dan beliau bergurau: "Anda akan sembuh jika berumah tangga !" Doktor itu tidak bicara kosong. Apa yang dia sampaikan adlah berdasarkan teori dan testimoni. Selama itu, setiap malam saya merasakan sakit kepala dan tidak dapat belajar. Saya mengambil obat , tetapi tidak sembuh .

( I used to have painful headache. When consulted a doctor, he told me jokingly," You will be all right if you get married!" The doctor did not bullshit me as he had his theory and supported with testimony. During that time, I used to have headache every night and I was not able to study. I took medicine but I was not cured).
-
Pada suatu malam, saya duduk bermeditasi dan menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri . Dalam kurang dari satu minggu , sakit kepala saya sembuh . Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang , sakit kepala saya tidak berulang lagi.

(One night as I sat down to medidate, I closed my right nostril and breathed with my left nostril. In less than a week, it seemed that my headache problem had left me! I continued doing it for about a month and since then there was no recurrence of headache in me) .
-
Ini adalah pengalaman saya sendiri . Saya beritahukan hal ini kepada orang lain, jika sakit kepala, cubalah cara tersebut kerana sangat efektif buat saya. Banyak orang lain telah mencubanya dan berhasil . Ini adalah terapi alam, tidak seperti makan ubat dalam jangka panjang yang memungkinkan ada kesan sampingannya. Jadi kenapa anda tidak mencubanya ?

(This is my own experience. I used to tell others who also suffer headache to try this method as it was effective for me. It also works for those who have tried as well. This is a natural therapy, unlike taking medicines for a long time may have side effect. So, why don ' t you try it out?) .
-
Dengan mempraktikkan terapi pernafasan ini secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), keadaan tubuh anda akan sangat tenang.

( Practice the correct ways of breathing/ "breathe in and breathe out" and your body will be in a very relaxing condition

adeh, sape yang x faham bahasa melayu leh la bce english yang bold tu ek.

Friday, May 15, 2009

RON 92, RON95, RON97, RON100

pagi tadi baru dok sembang ngan remy, ayaq n mimi pasal petrol RON 95 yang baru diperkenalkan oleh kerajaan malaysia..

ron

apa yang aku faham pasal menatang RON adalah 'RESEARCH OCTANE NUMBER' .

octane = oktan dalam bahasa melayu.

bilangan oktan dalam angka menunjukkan seberapa banyak tekanan yang boleh diberikan sebelum petrol terbakar secara spontan. didalam enjin, campuran udara dan petrol akan ditekan oleh piston sehingga sehingga isipadu yang amat kecil dan dibakar dengan percikan api yang dihasilkan oleh plug (contoh DENSO SPARK PLUG).

disebabkan oleh tekanan yang sebegitu kuat, kadangkala campuran udara dan petrol ini boleh terbakar secara spontan (sebelum percikan api dari plug keluar). jika campuran ini terbakar disebabkan tekanan (bukan disebabkan percikan api dari plug) ia akan menghasilkan 'knocking' atau ketukan didalam enjin. ketukan ini akan merosakkan enjin.

oktana(C8) (oktan berasal daripada perkataan oktana), adalah bahan dalam campuran petrol yang mampu menahan tekanan pada kadar yang tinggi. oktana dapat ditekan sehingga isipadu yang sangat kecil tanpa berlaku pembakaran spontan. tidak seperti heptana yang mudah terbakar apabila diberikan tekanan yang sedikit.

jika petrol diberi label RON 95 bererti petrol tersebut mengandungi 95% oktana dan 5% heptana(atau campuran lain). petrol ini akan hanya terbakar jika tekanan yang diberikan melebihi atau digunakan pada kenderaan yang mempunyai nisbah tekanan melebihi angka tersebut.

kaedah pengukuran RON
RON diukur dengan menggunakan minyak didalam enjin ujian (test engine) yang mempunyai kadar tekanan yang pelbagai (variable compression ratio) didalam keadaan yang terkawal.

Beberapa angka oktan untuk bahan bakar:

Angka oktan boleh ditingkatkan dengan menambahkan zat aditif petrol. Menambahkan tetraethyl lead (TEL, Pb(C2H5)4) pada petrol akan meningkatkan bilangan oktan petrol tersebut, sehingga petrol "murah" dapat digunakan dan aman untuk mesin dengan menambahkan timbal ini.

Untuk mengubah Pb (plumbum) dari bentuk padat menjadi gas pada petrol yang mengandungi TEL diperlukan etilen bromida (C2H5Br). malangnya, lapisan tipis plumbum terbentuk pada atmosfera dan membahayakan makhluk hidup, termasuk manusia. Di negara-negara maju, plumbum sudah dilarang untuk dipakai sebagai bahan campuran petrol.

Zat tambahan lainnya yang sering dicampurkan ke dalam petrol adalah MTBE (methyl tertiary butyl ether, C5H11O), yang berasal dan dibuat dari etanol. MTBE murni berbilangan setara oktan 118. Selain dapat meningkatkan bilangan oktan, MTBE juga dapat menambahkan oksigen pada campuran gas di dalam enjin, sehingga akan mengurangi pembakaran tidak sempurna petrol yang menghasilkan gas CO.

kebelakangan ini diketahui bahwa MTBE ini juga berbahaya bagi lingkungan karena mempunyai sifat karsinogenik dan mudah bercampur dengan air, sehingga jika terjadi kebocoran pada tempat-tempat penampungan petrol (misalnya di stesen minyak) MTBE masuk ke air tanah bisa mencemari sumur dan sumber-sumber air minum lainnya.

Etanol yang berbilangan oktan 123 juga digunakan sebagai campuran. Etanol lebih unggul dari TEL dan MTBE karena tidak mencemari udara dengan timbal. Selain itu, etanol mudah diperoleh dari fermentasi tumbuh-tumbuhan sehingga bahan baku untuk pembuatannya cukup melimpah. Etanol semakin sering dipergunakan sebagai komponen bahan bakar setelah harga minyak bumi semakin meningkat.

petrol yang mempunyai RON melebihi 100 (RON116, RON117) kebanyakan digunakan untuk kereta lumba dan juga pesawat (kebanyakannya menggunakan kerosin)

setakat tu je la. harap2 information ni betul la.. kalau nak penerangan yang lebih lengkap, klik link kat bawah ni.

wikipedia/oktan

Octane Rating/wikipedia

RON forum

another ron forum

Tuesday, May 12, 2009

Kejayaan ‘Quackling’ adalah hak milik Ahli Kesepaduan Ummah (AKU)..

Terima kasih yang tidak terhingga sehinggakan tidak boleh dibilang dengan jari kepada semua ahli kelas aku di atas kejayaan tempat ke-tiga dalam English Drama sempena English week..

Tahniah buat semua..komitmen anda amatlah dihargai..walaupun terdapat beberapa perubahan dan permasalahan yang berlaku, oleh kerana kebijaksanaan Tuan Pengarah merangkap The King, semuanya dapat diselesaikan dengan berhikmah..

Watak-watak..

1. Ainuddin aka loko – Quackling..

2. Atiqah dan Mama – River..

3. Syahmin aka abe, Wafi dan Cerap – Bees..

4. Sapuan – Ladder..

5. Shah Mimi – The King..

6. Azira dan Izyan – Dayang Istana..

7. Halim dan Kadiaq aka Syafiq – The Guard..

8. Ada dan Adek – Fire..

Tenaga Kerja..

1. Kak Ana – Narrator..

2. Ajay dan Wahi – Tecnician..

3. Jarud dan Khalida serta Mek Jah – Props..

Monday, May 11, 2009

BERATNYA SEMBAHYANG :By Encik Che Abdul Muttalib

baru jap tadi kne dakwah denga encik che abdul muttallib, ni semua kes lewat perhimpunan la ni.. ahe..
lagipun dah hari2 exam ni tulis pendek2 dah le.. takut lak blog aku ni merajuk. kalo die merajuk aku gak susah nanti.
cmni kata2 che mutallib kat aku

"hari ni saya nak dakwah sikit la kat kamu dua org(aku ngan imang) dalam 10 menit, bukan dakwah sebenarnya, tp menyampaikan ilmu yang saya dapat dari tok guru tok guru.
mungkin hari ni bnde ni x masuk telinga kamu (masuk telinga aku, imang x tau la, huhu) tapi 30 tahun lagi kamu akan teringat.. oh ni Muttalib cakap akt aku dulu ni.

nak cerita pasal beratnya solat ni, senang je. kamu tahu apa hukuman bagi orang yang tak solat ni??

1. jika engkar akan wajibnya, hukumnya kafir (ni ayat copy kitab kuning ni, hehe)

2. jika mengakui akan wajibnya solat, tapi x mboh nak buat. hukumnya dipenjarakan sehingga beliau mahu meninggalkan solat.

3. jika tidak mahu solat jugak, boleh dihukum bunuh.

oleh itu, dah boleh pikir kot betapa berat solat yang dipertanggungjawabkan keatas pundak-pundak kita-kita ini selama masih bernyawa dimuka bumi Allah ini.


tazkirah pendek ini untuk saya sahaja sebenarnya, untuk menjadikan ia umum, saya tulis la dalam blog.. lalala

Saturday, May 9, 2009

10 prinsip Islam Hadhari (Exam Edition)

10 prinsip islam hadhari

1. Keimanan dan ketaqwaan kepada allah

i. Keimanan yang mantap
ii. Ketaqwaan yang menyeluruh
iii. Pegangan agama yang teguh
iv. Pengamalan kolektif dan nilai-nilai murni
v. Masyarakat beragama yang berteraskan prinsip rukun Negara

2. Kerajaan adil dan beramanah

i. Pentadbiran yang adil bagi semua rakyat
ii. Urus tadbir yang berkesan, telus, amanah, ikhlas, tekun dan tanggungjawab
iii. Kebajikan rakyat terpelihara
iv. Berjimat cermat elak pembaziran

3. Rakyat berjiwa merdeka

i. Semangat jati diri
ii. Berfikiran terbuka
iii. Kreatif dan inovatif
iv. Mampu bersaing
v. Berdaya maju
vi. Tidak terbelenggu kesan penjajah
vii. Berdikari
viii. Berusaha menerima perubahan

4. Penguasaan ilmu pengetahuan

i. Umat yang cintakan ilmu
ii. Menjadi bangsa peneroka ilmu
iii. Mendalami ilmu fardhu ain
iv. Menguasai semua bidang ilmu kifayah
v. Bersedia menggialkan ilmu negative yang boleh merosakkan akidah dan masysarakat

5. Pembangunan ilmu seimbang dan komprehensif

i. Umat yang mengambil berat tuntutan fardhu kifayah
ii. Umat yang maju dibidang ekonomi
iii. Negara yang maju dan barakah
iv. Elak pembaziran dalam aktiviti ekonomi
v. Mengutamakan golongan kurang berkemampuan
vi. Negara membangun berasaskan ekonomi yang halal
vii. Keseimbangan ekonomi antara Bandar dan luar Bandar
viii. Kerjasama kondusif antara sector awam dan swasta
ix. Mengutamakan kepada ekonomi tang berkait rapat dengan keperluan asasi rakyat

6. Kehidupan berkualiti

i. Menjadikan ibadat asas kehidupan berkualiti
ii. Tempat tinggal yang selesa
iii. Persekitaran yang selamat
iv. Kehidupan yang sihat
v. Keluarga yang harmoni
vi. Pemakanan yang berkualiti
vii. Masyarakat yang penyayang
viii. Prasarana yang lengkap dan sempurna

7. Pembelaan hak minoriti dan wanita

i. Member perhatian kepada kumpulan etnik yang minor
ii. Beri keadilan yang sewajarnya kepada wanita
iii. Memberi perhatian kepada ibu tunggal
iv. Member perhatian kepada OKU

8. Keutuhan budaya dan moral

i. Memperteguh dan memelihara budaya berdasarkan nilai-nilai agama
ii. Membangunkan nilai moral masyarakat berdasarkan nilai murni
iii. Menangani secara berkesan budaya yang tidak sihat

9. Pemeliharaan alam sekitar

i. Kesedaran dan tanggungjawab manusia sebagai khlifah
ii. Pemuliharaan alam semulajadi yang berkesan
iii. Pembangunan yang seimbang dan berkesan
iv. Memanfaatkan sumber alam untuk perkara kebaikan
v. Mengelak pembaziran sumber alam
vi. Mengekalkan keindahan alam
vii. Memelihara sumber air dan udara
viii. Melindungi habitat kehidupan fauna
10. Kekuatan pertahanan
i. Membina pertahanan melalui modal insan (mental dan spiritual)
ii. Menyemarakkan semangat patriotic dan cintakan Negara
iii. Memastikan sistem pertahanan terbaik dan disegani
iv. Membangunkan kekuatan pertahanan berasaskan teknologi


dalam ni cuma point2 jek. kalo nak yang lagi detail berkenaan islam hadhari. leh la follow link kat bawah ni..

Islam Hadhari



ok guys. rajin2 la membaca kerana "membaca jambatan ilmu"

Friday, May 8, 2009

MANDI BAIK UNTUK KESIHATAN

baby taking bath

Ternyata mandi atau orang kampung aku sebut "bath" mempunyai begitu banyak kebaikannya kepada tubuh badan manusia. selain dapat membersihkan tubuh badan daripada kotoran duniawi, mandi juga boleh menyejukkan tubuh yang sedang panas membahang dek panas matahari. kelebihan yang lebih besar malalui mandi ini adalah boleh mengubati berbagai jenis penyakit terutamanya penyakit kulit. antara penyakit yang boleh disembuhkan dengan mandi adalah

Eksema

Jangkitan

Stress

Selsema dan sakit kepala

Insomnia

Sirkulasi

Mengeluarkan racun

untuk maklumat yang lebih lanjut berkaitan kelebihan mandi ini boleh la follow link di bawah

Hidup Selalu Sehat



selain itu, untuk mendapat petua-petua menyihatkan jasmani dan juga rohani seiring dengan falsafah pendidikan kebangsaan ; melahirkan masyarkat seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani, intelektual dan juga sosial. sila ikuti link ini ye:

Tips Kesempurnaan Hidup

Wednesday, May 6, 2009

PARA SASTERAWAN MENENTANG PPSMI

Mengapa 5 sasterawan negara terulung yang masih hidup menentang PPSMI??? antaranya adalah A. Samad Said, Shahnon Ahmad, Muhammad Salleh, Noordin Hassan, Abdullah Hussain.
mungkin ada yang tidak kena dengan program kerajaan ini, jika tidak golongan intelek dan profesional seperti mereka tidak akan bertindak sebegini rupa.

berita penuh

Tuesday, May 5, 2009

bahaya nak mampus tapi cantik bagai nak gila

kat cni ade picture2 menarik pasal jalan raya yang merbahaya di kawasan perbukitan yang cantik..
check this out.-->>

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

oleh itu, pada sesiapa yang mahukan pemanduan yang mencabar, leh la try memandu kat cni. tp jauh la sket, switzerland.